Funchal på Madeira

Madeiras hovedby, Funchal, ligger ved foden af en frodig bjergskråning på øens sydkyst ud mod Atlanterhavet.

Funchal er på størrelse med en mellemstor dansk provinsby, og de fleste seværdigheder er koncentreret i bymidten.

Derfor er det bedst at opleve byen til fods og samtidig nyde den klare rene havluft. Læs mere om Funchal herunder.

Funchal
Tags: Funchal

Funchals bedste shoppinggader

Shopping

Funchal er kendt for sine mange shoppingcentre, men hvis du er mere til at shoppe i hyggelige små butikker på gaden, så har Funchal også en masse at tilbyde på den front. Og de ligger alle inden for gå-afstand i hjertet af hovedstaden.

Én af de mest kendte shoppinggader i Funchal er Avendida Ariga. Her finder du en masse internationale tøjmærker som Benetton og Godiva, men her er også butikker, der fører lokale mærker. En anden kendt shoppinggade er Rua Fernão Ornelas. Her finder du butikker, der tilbyder alt fra møbler til smykker og tøj. At shoppe på Rua Fernão Ornelas er en farverig oplevelse, da alle husene på gaden er blevet malet i livlige farver. I nærheden af Marina Shopping centeret finder du Galerias São Lourenço området. Her finder du en masse trendy småbutikker.

Hvis du vil gøre en god handel, når du køber sko, så tag et smut forbi Rua do Sabão. Her finder du mange skobutikker, som har det seneste inden for skomoden til en brøkdel af, hvad du skal give for dem herhjemme.

Antikviteter og souvenirs
Hvis du er på udkig efter antikviteter, så skal du besøge Avenida Zarco gaden. På denne gade finder du små hyggelige bogforretninger, nye designere og ikke mindst adskillige spændende antikvitetsforretninger, hvor du kan gøre en god handel.

Er du ude efter souvenirs, så skal du tage et smut forbi Rua do Castanheiro, her finder du alle de underlige og skøre souvenirs, Madeira har at tilbyde. Men her er også en masse lokaltproducerede produkter, som for eksempel vin, håndlavede sko, broderier med mere. Hvis du er på udkig efter kvalitetsvin fra Madeira, så skal du tage et smut forbi én af Madeiras mest berømte butikker - Bandy's Vinhytte - som ligger lige i centrum af byen. Her har du mulighed for at købe lokal kvalitetsvin. Ligesom du har mulighed for at prøve vinsmagning og komme på vinture.

Madeiras ældste stormagasin
Hvis vejret er dårligt, så smut forbi Bazar do Povo. Det er det ældste stormagasin på Madeira. Det har eksisteret i mere end 100 år og er kendt for sine gode priser, store sortiment og venlige ansatte. Her finder du alt under ét tag.

 

Shoppingcentre i Funchal

De bedste muligheder for at shoppe på Madeira finder du i Funchal. I Funchal er der bl.a flere store shoppingcentre med masser af butikker, gode spisesteder og garanti for et rødglødende visakort.

Et af de største shoppingcentre på Madeira er Dolce Vita. Centeret ligger 2 minutter fra marinaen lige ved siden af Santa Caterina Parken. Her er mange gode butikker og spisesteder, og du kan hurtigt få mange timer til at gå i Dolce Vita shoppingcenter.

Et andet stort shoppingcenter på Madeira er Forum Madeira i Funchal. Her finder du flere etager med butikker, caféer, restauranter og biografer. På toppen af shoppingcenteret ligger en tagterrasse, hvor du kan slappe af og nyde en fantastisk udsigt ud over Funchal.

Endnu et shoppingcenter i Funchal er Madeira Shopping. Også her finder du flere etager med butikker og spisesteder. Her er også flere biografer (hvor amerikanske film vises med original tale og portugisiske undertekster) samt mulighed for bowling og minigolf.

Ved alle Funchals store shoppingcentre er der gode muligheder for at parkere, hvis du har lejet en bil på Madeira.

Vinfestival på Madeira

Madeira har produceret vin siden 1450, og midt i den bedste tid for høstning af druer afholdes Madeiras vinfestival. Her genopføres de gamle vin-traditioner som drueplukning og  fodtrampning af druerne.

Vinfestivalen starter i den lille landsby Câmara de Lobos lidt udenfor Funchal med vinplukkernes optog, men også i Funchal er der gang i den med lokal folkedans, lækker mad og selvfølgelig en masse god lokal vin.

Vinfestivalen på Madeira finder sted hvert år i starten af september måned.

Santa Caterina Park - et grønt åndehul i Funchal

Parken Santa Caterina ligger i det vestlige Funchal og er en grøn oase med udsigt til byens havn. Den store park dækker et areal på 36.000 kvadratmeter.

I parken er der rekreative faciliteter og en lille dam. Små stier snor sig mellem de grønne plæner og blomsterbedene med et utal af eksotiske planter fra hele verden. En stor lyserød bygning i Santa Caterina, er præsidenten for den regionale regering i Madeiras officielle residens.

Santa Caterina er det perfekte sted at slappe af og nyde solen. I parkens café kan du nyde en kold drik med udsigt til de mange farverige blomster, mens børnene leger på Santa Caterinas legeplads.

Madeira Story Center

Vil du gerne vide mere om Madeira, øens historie og om hvordan Madeira opstod fra en vulkan, skal du besøge museet Madeira Story Center.

Madeira Story Center er et meget interaktivt museum, og historien om Madeira fortælles på en sjov og underholdende måde.

På første sal af Madeira Story Center finder du en stor solterrasse, hvor der er en skøn udsigt ud over Funchal havn. Her hænger også en fodboldtrøje signet af Cristiano Ronaldo, der stammer fra Madeira.

Madeira Story Center ligger i Funchals gamle bydel lige overfor svævebanen, der tager dig til toppen af Monte.

Læs mere om Madeira Story Center

Langs havnepromenaden i Funchal

Funchal

Begynd din tur langs havnepromenaden i Funchal med palmer og anden subtropisk vegetation - og en flot havudsigt. I den ene ende af promenaden ligger Parque de Santa Catarina, en lille blomsterfyldt park med statuer af historiske personer, legeplads og store fuglebure med eksotiske fugle.

I den anden ende af promenaden i Funchal ligger Fortaleza de São Tiago,
et malerisk gult fort fra 1500-tallet med udsigtstårne mod havet. I
fortet er indrettet et lille militærmuseum samt et kunstmuseum, hvor
der løbende udstilles moderne madeiransk og portugisisk kunst.

Nytårsaften er havnepromenaden i Funchal centrum for et fantastisk
fyrværkeri som akkompagneres af tuden fra de mange krydstogtsskibe som
ligger i havnen, mens et feststemt publikum ønsker hinanden godt nytår
i de fyldte restauranter og caféer. Læs mere om nytår i Funchal

Nytårsaften på Madeira

Slentretur i Funchals bymidte

Marked i Funchal

Funchal centrum er fuld af liv med caféer, restauranter, smukke gamle huse og forretninger for enhver smag. De fleste fortove er belagt med sorte og hvide sten, som danner motiver, der beretter om livet på øen og dens rige historie. Om foråret er det en helt særlig oplevelse at se hovedgaden Avenida Arriaga i Funchal, når gadens mange jacarandatræer står i fuldt flor med blåviolette blomster. Er man spillefugl, vil man kunne få styret sin lyst i Funchals moderne kasino på Avenida do Infante, som ligger vest for centrum.

Museer i Funchals bymidte

Det centrale Funchal byder også på en lang række af små spændende museer med meget forskelligartede udstillinger. Der er fotografimuseum, museum for kirkelig kunst, vin museum, historisk museum, tøjhusmuseum, sukkermuseum, bymuseum, broderimuseum m.v.

Rådhuspladsen i Funchal

Municipal Square

En af de smukkeste pladser i Funchal er rådhuspladsen, Praça do Município, med rådhuset fra 1758. På pladsen afholdes der i løbet af året en række koncerter både med rock og klassisk musik på programmet. Endvidere benyttes pladsen til optræden ved de mange festivaler i Funchal - en helt speciel oplevelse med de smukke gamle bygninger som kulisser. Fra en af pladsens caféer vil du i ro og mag kunne nyde sceneriet. På pladsens sydside ligger Museu de Arte Sacre, der huser en fornem samling kirkekunst.

Funchals festlige marked

Mercado dos Lavradores

En tur på det lokale marked i Funchal, Mercado dos Lavradores, må du opleve på din ferie. Her bliver der tidligt om morgenen landet fisk, hvoraf mange vil være ukendte for en dansker.

Senere kommer omegnens bønder med deres grøntsager, eksotiske frugter og kunsthåndværk til Funchal. Ved indgangen sælger blomsterkoner, iklædt farverige folkedragter, sæsonens blomster. Hele dagen udfolder der sig et leben og mylder af mennesker.

Bag markedet ligger den gamle by, Zona Velha, med farverige huse, hvoraf nogle blev bygget i 1500-tallet. I barerne i de smalle gader med toppede brosten, udfolder en del af Funchals natteliv sig.

Med svævebane højt over Funchal

Jardim Almirante Reis

I Jardim Almirante Reis ligger stationen for svævebanen Teleféricos, hvor du i en lukket kabine med plads til otte personer kan nå til Monte på 10 min. Herfra er der en fantastisk udsigt over Funchal og bugten. Parken er smukt anlagt med gangstier af træplanker. Ved anlægget er der legeplads, sigøjnermarked og busstation.

Hotel Reid’s Palace i Funchal

Spadserer du lidt ud ad kystvejen mod vest i Funchal, kommer du til det berømte Hotel Reid's Palace. Det er en tidslomme af et hotel i Funchal, hvor man holder traditionerne i hævd med elegance og atmosfære. Her indtages »five o'clock tea« efter det gamle ritual. Du behøver ikke at bo på hotellet for at få et glimt af fortidens glans og atmosfære. Nyd en te seance og kig dig omkring.

Selvom hotellet i middagsrestauranten accepterer jakke og slips, vil mange af gæsterne være i smoking og lang kjole. Efter middagen spilles der op til dans i hotellets cocktailbar. Hotel Reid's Palace i Funchal har i sin mere end hundredårige historie haft mange statsoverhoveder og andre berømtheder som gæster i Funchal, bl.a. boede Winston Churchill her.

Badekomplekset Lido Gorgulho

Lido Gorgulho er et stort, offentligt badekompleks med plads til 3000 gæster og det kompenserer for fraværet af strande. Lido Gorgulho ligger midt i det store hotelområde, populært kaldt Lidoen, vest for Funchal. Her kan du sagtens tilbringe en hel dag, især hvis du har børn. En skøn promenade fører fra Lido Gorgulho til flere badeanlæg og slutter ved Praia Formosas stenstrand.

Abonnér på feed Abonnér på feed Bookmark and Share